Як проходить посівна в Agricom Group – в колонці Валентина Шкітюка на порталі Agrotimes
Валентин Шкітюк, директор агронапрямку Agricom Group
Компанія Agricom Group має свою основну, можна сказати нішеву культуру, виходячи з площ посіву в інших господарствах. Це – овес.
Маючи один із найсучасніших заводів із переробки вівса, ми відводимо значні площі під дану культуру. В цьому році площа посіву склала 3 800 га. Планували 4 000 га, але погода в черговий раз внесла свої корективи.
Наші землі знаходяться в Чернігівській і Житомирській областях, де посівну ранніх ярих ми почали ще 18 квітня, а закінчили в кінці квітня, бо із-за постійних дощів простояли понад три тижні. При посіві вносили лише азотні добрива, на них у рослини найбільша потреба. Зараз майже всі поля – в доброму стані, є надія отримати заплановану врожайність. Проводимо, де потрібно, внесення гербіцидів. З фунгіцидом поки що взяли паузу, бо вже два тижні опадів немає, відповідно, проводимо моніторинг.
Беручи до уваги торішній досвід, а також прогноз погоди, ми внесли деякі корективи в структуру посіву, зокрема, це стосується пізніх ярих. Так, на Чернігівщині ми сіємо понад 1 000 га сої, бо багато площ було затоплено водою. Наразі залишається понад 200 га, які ми не зможемо вчасно обробити. На Житомирщині теж ситуація з підтопленням схожа. Ввели ще одну культуру, яка буде для нас цінною, – це гірчиця, бо на літо-осінь плануємо посів 3 500-4 000 га сидератів.
Працюючи в сільському господарстві понад 35 років, можу сказати, що кліматичні умови з кожним роком змінюються, і якщо вчасно не зреагувати, то можна втратити рік. Ця весна не була виключенням. Прийшла рано, потім пішли опади, коли за два дні випадала місячна норма, а ще до цього опади йшли практично постійно з жовтня. Рослини із-за холодних нічних температур застигли в розвитку, в ґрунті відчувався дефіцит повітря, коренева система в озимих почала загнивати, пропала частина посіву вівса (вперше таке сталося). Після інтенсивного промивання ґрунт став як бетон, мабуть, значна частина органіки була вимита з верхніх шарів. Така ситуація сьогодні у більшості господарств.
Проте роботи тривають. Згідно з графіком ми закінчили посів кукурудзи та соняшнику, закінчуємо сою і до кінця місяця – гречку та просо. Розпочали внесення посходових гербіцидів на кукурудзу і соняшник, закінчили друге внесення фунгіциду і підживлення на озиму пшеницю. Через те, що на Чернігівщині навесні опадів було трохи менше, там озимі не зазнали такого стресу як на Житомирщині, де було до 30-40% площі під водою і як результат – хвороби та загибель частини рослин.
Цьогоріч ситуація з добривами, особливо азотними, змінювалася швидко і ми намагалися купити за оптимальними цінами. Застосували карбамід для внесення в рядок під овес, соняшник і кукурудзу, а також КАС для підживлення озимих і кукурудзи. Розрахунки на планову врожайність робили, виходячи з потенціалу поля. Ми маємо дані за 5 років і великий практичний досвід необхідності елементів живлення для рослини, бо наука і практика не завжди дають однакові результати.
Джерело: Agrotimes